Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Talga går till regeringen för att snabba på gruvplanerna i Vittangi. Foto: SVT

Talga vill köra över kommunen – går till regeringen om gruvan i Vittangi

Uppdaterad
Publicerad

Talga har lämnat in en begäran till regeringen om planföreläggande eftersom Kiruna kommun dröjer med att bevilja en detaljplan för grafitgruvan i Vittangi.

Gruvbolaget menar att Europas självförsörjning av den kritiska råvaran till batterier hänger på gruvan.

– Ett verktyg som knappt prövats för gruvor i Sverige, säger Cen Rolfsson, bolagets kommunikatör om begäran.

En tiondel av EU:s produktion

Talga vill bryta grafit, vilket är ett strategiskt råmaterial som används för tillverkning av anoder till litiumjonbatterier. Gruvbolaget bygger nu också den första anläggningen för grafitanodmaterial till batterier i Luleå.

Jakten på mineralerna

Gruvbolaget trycker på att det är deras ambition att utvinna 16,2 procent av EU:s efterfrågan på naturlig grafit till år 2030. Man ska också producera dryga 10 procent av EU:s efterfrågan på anodmaterial av naturlig grafit under samma tidsperiod.

Kina kontrollerar 90 procent

I dagsläget är Europa beroende av import och Kina kontrollerar 90 procent av värdekedjan för batterigrafitanoder, enligt gruvbolaget.

I Talga skrivelse till regeringen står det bland annat:

”Detta är helt beroende av Sveriges tillståndsprocesser, där i bland den aktuella detaljplanen. De processer som Talga är inne i är extremt tidskritiska för att möta förväntan från såväl investerare som kunder och entreprenörer, men också för att kunna förse Sverige och Europa med grafit i detta kritiska läge”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet