Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Nilsson menar att midnattssolen är en avgörande faktor för växtligheten i norr: ”Vi har ljust dygnet runt så det växer också dygnet runt”. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Efter torkan i södra Sverige – nu forsar Lisas hö ut från Kukkola

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens torka har hö blivit en bristvara på sina håll i landet. Men bonden Lisa Nilsson, som har sin gård i Kukkola, har ett överskott av varan.

– Vi har helt enkelt för lite djur och för mycket mark så vi säljer överskottet, säger hon.

Lass med hö har fraktats nästan 100 mil söderut till Västerås. På gården i Kukkola, Haparanda kommun, står några höbalar kvar.

– Hela våran första skörd är i princip såld. Nu har vi fått säga till folk att de måste invänta andra skörden för att se vad det blir utav det, säger Lisa Nilsson.

Fodergrupper

Sedan torkan 2018 finns det olika grupper på Facebook med fokus på foder. När Lisa Nilsson upptäckte att det skulle bli ett överskott av hö i år så la hon ut en annons där – och nu går telefonen varm.

Dominoeffekt

Lisa Nilsson menar att det framför allt är hästägare som drabbas av bristen på hö.

– Hästnäringen i sig blir beroende eftersom många hästägare inte producerar eget foder. Då är man beroende av att vi har jordbruk i hela landet, säger hon.

Lisa Nilsson menar att det främst är hästägare, som inte har egen mark och maskiner, som drabbas av bristen på hö. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Hon menar att det kan få konsekvenser längre fram.

– Höga priser på foder kan leda till att till exempel ridskolor behöver höja sina ridavgifter. Många barn och unga kanske inte längre kommer ha råd att rida då och det är otursamt.

I klippet hör du varför området kring Tornedalen inte drabbas lika hårt av torkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.