Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torkan kan innebära konsekvenser för jordbrukare i Norrbotten. Hör Jenny Karlsson, länsordförande i LRF, berätta i klippet. Foto: Anders Hjertström/SVT

Torkan oroar jordbrukare i Norrbotten: ”Otroligt känsligt”

Uppdaterad
Publicerad

I Norrbotten och runt om i hela landet oroar sig jordbrukare för torkan som redan nu innebär konsekvenser för bönder i södra och mellersta Sverige.

Jenny Karlsson, länsordförande i LRF (Lantbrukarnas riksförbund), berättar om situationen i Norrbotten:

– Det brukar vara högt vatten tidigt efter snösmältningen och i skogen ser man att många skogsdiken är uttorkade. Men vi kan ännu inte säga att det är en torka. Men nog behöver det regna, absolut.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Torkan hotar skördarna

Senast en torka inträffade i Sverige var sommaren 2018 då jordbrukare tvingades till stödutfodring av sina djur. Årets situationen tyder på att en liknande torka som för fem år sedan.

Förutom torkan som hotar skördarna finns det även andra risker med det torra vädret, menar Jenny Karlsson.

– Det är ju skogsbränder som är nästa fara som man som både bonde och skogsägare har en oro för eftersom det blåser så mycket och är så torrt.

I videon berättar Jenny Karlsson mer om vilka konsekvenser en torka kan föra med sig för konsumenter och jordbrukare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet