Trots Luleå kommuns mångmiljonöverskott fortsätter skolnedläggningarna

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun kommer att göra ett överskott på nästan 100 miljoner i år, men tänker trots det inte slå av på takten när det gäller skolnedläggningar.- Nu kokar det i Sörbyarna, säger Fredrik Hjälte, förälder i Måttsund.

Luleå kommun har redovisat en prognos för årets resultat som slutar på 98 miljoner kronor i överskott, nästan 30 miljoner kronor bättre än budget. Och samtidigt förväntas invånarantalet öka med mellan 350 och 400 personer.

”Lite provocerad”

Men skolorna i Måttsund, Alvik, Klöverträsk. Ersnäs och Avan förväntas ändå läggas ned till hösten 2020 och Antnässkolan föreslås byggas ut.

Kommunledningen menar att det är viktigt att effektitiviseringarna fortsätter, bland annat med tanke på skatteutjämningens negativa effekter.

– Jag känner mig lite provocerad av att Luleå trots ett mångmiljonöverskott tänker gå vidare med skolnedläggningarna i Sörbyarna. Nu kokar det i byarna och vi tänker inte ge oss förrän vi är nöjda med resultatet av den här processen. Vi vill ha en levande landsbygd, säger Fredrik Hjälte, förälder i Måttsund.

Tycker att vägvalet är fel

Han kan förstå att kommunledningen vill skaffa sig en ekonomisk buffert inför sämre tider, men tycker att de styrande valt fel väg.

– Jag tycker inte att det är lämpligt att kommunen sparar på de som inte har en röst i samhället. Vi kan inte spara in på våra barn, säger Fredrik Hjälte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.