Insatsledaren Robert Wahlberg vid Pajala räddningstjänst berättar om larmet och utryckningen till dödsolyckan vid Sattajärvi. Foto: Räddningstjänsten Pajala

Tunga timmar för Pajala räddningstjänst vid dödsolyckan: ”Bilen var helt övertänd”

Publicerad

Det blev en tidig och tuff morgon för räddningstjänsten i Pajala på lördagen, då larmet kom om en allvarlig bilolycka. Tre personer omkom och två skadades, och vårdas fortfarande på sjukhus i Gällivare och Sunderbyn.

Larmet kom 04.19 om en trafikolycka där en personbil hamnat på taket och stod i brand längs väg 392 i höjd med Sattajärvi.

Räddningstjänsten ryckte ut med gruppen som hade beredskap detta dygn. De möttes först av en stor rökpelare som syntes på flera kilometers håll.

– När vi kommer fram på platsen är personbilen helt övertänd. Initialt försöker man bara göra allt man kan från vår sida men man är berörd för det var en väldigt tragisk olycka, och särskilt när man såg det arbetet som teknikerna tvingades göra, berättar insatsledaren Robert Wahlberg vid Pajala räddningstjänst.

Möttes av person på plats som gav information

– Vi fick väldigt bra information av en uppmötare på platsen vilket gjorde att vi fick relativt bra information om antal personer som var inblandade, säger han.

Enligt Robert Wahlberg fungerade samarbetet med de övriga parterna också bra.

– Ambulans och polis samt helikopter anlände relativt snabbt efter första räddningsfordon vilket gjorde att vi fick fokusera på vårt arbete att få släckt branden och sköta den delen samt sanering av vägbanan.

Efterarbete fördröjdes

– Själva räddningsinsatsen tog två timmar, men efter omständigheterna så fördröjdes efterarbetet eftersom olyckans dignitet var som den var, säger Robert Wahlberg.

Vägen var ju avstängd ända till kvällen, hur har ni stöttat er personal som arbetade vid den här tragiska olyckan?

– Personal har fått debriefa med ambulans och polis, samt att gruppen håller tät kontakt med varandra. Vi har också fått bra stöd från övriga kollegor inom räddningstjänsten och andra aktörer. Det gäller att ha tät återkoppling med personal som jobbat på platsen.

Hur många var ni från räddningstjnästen i Pajala som jobbade med det här?

– Totalt sju personer, vi fick med oss, en extra denna gång, Robert Wahlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid Sattajärvi

Mer i ämnet