Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anastasia Zaitseva har flytt för andra gången från Ukraina och är än en gång tillbaka i Kalix tack vare sin tidigare lärare Svetlana Knysh. Hon har redan ett vikariat som dramalärare. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Ukrainska Anastasia tillbaka i Kalix – hittades i Stockholm av sin tidigare lärare

Uppdaterad
Publicerad

När Anastasia Zaitseva för två veckor sedan flydde från kriget i Ukraina var det för andra gången i hennes 21-åriga liv. Anastasias tidigare lärare i Kalix hittade henne på flykt i Stockholm och tog med henne hem till Kalix.

Nu har hon lägenhet och jobb.

Anastasia Zaitseva kom till Kalix som 14-årig flykting från kriget i Donetsk. Efter två år i Sverige skickades familjen tillbaka till Ukraina.

Nu har hon tvingats fly Ukraina igen, på grund av kriget. Den här gången flydde hon ensam.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– När jag kom över gränsen till Polen så träffade jag en svensk journalist som ställde frågor. Då upptäckte jag att jag fortfarande kunde prata svenska och jag bestämde mig för att åka till Sverige igen, berättar Anastasia Zaitseva som i dag är 21 år och nästan färdigutbildad skådespelare.

Väl i Stockholm hittades hon av sin tidigare lärare på Kulturskolan i Kalix, Svetlana Knysh, som tog med henne ”hem” till Kalix. Nu har Anastasia fått vikariat på sin gamla skola i Kalix som dramalärare.

Hör Anastasia och Svetlana berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet