Arkivbild. Foto: SVT

Ung kvinna omkom efter fall i Svappavaara

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som föll fem meter i gruvan i Svappavaara i Kiruna kommun på fredagsförmiddagen har avlidit av sina skador. Kvinnan flögs till Norrlands universitetssjukhus i Umeå där hon vårdats för livshotande skador, men hennes liv gick inte att rädda.

Det var vid 10.30-tiden på fredagen som den allvarlig olyckan inträffade i Kulsinterverket i Svappavaara. Kvinnan som är i 20-årsåldern var anställd hos en av LKAB:s entreprenörer och utförde arbete på en travers när olyckan inträffade.

Hon föll cirka fem meter och landade på ett transportband.

Dödsolyckan i Svappavaa

– Hennes kollega larmade omedelbart SOS, berättade Per Juntti, kommunikatör hos LKAB till SVT på fredagen.

Kvinnan fördes till Gällivare sjukhus med ambulanshelikopter och senare under fredagen transporteras hon till Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Vid 19-tiden på lördagen meddelade sjukhuset att hon avlidit.

– Idag går våra tankar till den avlidnes anhöriga, vänner och arbetskamrater, säger Magnus Arnkvist, direktör för Division Södra där Svappavaaraverksamheterna ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Svappavaa

Mer i ämnet