Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Erica Larsson/SVT

Högsta cheferna ville ha bort regiondirektör Nordmark Nilsson redan i januari

Uppdaterad
Publicerad

De högsta cheferna vid Region Norrbotten ville ha bort regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson redan i januari. De ska redan i början av året ha sagt till de styrande politikerna att man inte hade något förtroende för Nordmark Nilsson.

– Redan i januari meddelade hela regionledningsgruppen att de inte hade något förtroende kvar för regiondirektören. Att flera höga chefer har slutat på kort tid har direkt att göra med det här, säger en anonym källa.

Under tisdagsförmiddagen kom beskedet att Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson lämnar sitt uppdrag. Det har under en tid pågått en kritikstorm mot regiondirektören, bland annat 174 läkare har i ett öppet brev riktat direkt missförtroende mot henne kopplat till bemannings- och vårdplatskrisen på Sunderby sjukhus.

Intern kritik

– Regionpolitikerna har tyckt att det var viktigare att behålla Anna-Stina Nordmark Nilsson än de som ska bedriva verksamheten, säger den anonyma källan till SVT.

Regionråden Kenneth Backgård (SJVP), Linda Frohm (M) och Nils-Olof Lindfors (C) bekräftar alla att de kände till den interna kritiken.

SVT Norrbotten har försökt att nå regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson upprepade gånger men utan framgång.

I videon berättar regionrådet Kenneth Backgård varför regiondirektören Anna-Stina Nordmark fick vara kvar trots interna kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.