Regiondirektören Anna-Stina Nilsson Nordmark lämnar sitt uppdrag – men stannar kvar inom Region Norrbotten. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Regiondirektören i Norrbotten lämnar sitt uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson lämnar sitt uppdrag. Hon har redan fått ett nytt uppdrag inom regionen och slutar så snart en tillförordnad regiondirektör har utsetts.

Klockan 13 på tisdagseftermiddagen kommer regionråden Kenneth Backgård, Linda From och Nils-Olov Lindfors hålla en presskonferens om beskedet och de uppger att de inte ger några kommentarer innan dess.

Det nya uppdraget

Anna-Stina Nordmark Nilsson har erbjudits uppdraget som huvudansvarig för förhandlingarna med LKAB och ansvarig för processen inför byggnationen av Kiruna nya sjukhus.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Hårt kritiserad

Regiondirektören har den senaste tiden fått mycket kritik från vårdpersonalen. Förra veckan meddelade fackförbundet Norrbottens läkarförening att de sagt upp sitt samverkansavtal med Region Norrbotten eftersom de saknar förtroende för regiondirektören.

Under måndagen kom ytterligare kritik mot regiondirektören. Först ut var Ola Wulf, överläkare och medicinskt ansvarig för akut omhändertagande, medicin och rehab vid Gällivare sjukhus, som sa till SVT att ett ledarskapsbyte är ett måste om vårdkrisen ska lösas.

Läkare krävde hennes avgång

Senare på måndagskvällen skickade 174 läkare ett öppet brev där de skrev att personalsituationen vid Sunderby sjukhus är så illa att det nu går ut över patienterna. Även de krävde regiondirektörens avgång.

Vi har sökt Anna-Stina Nordmark Nilsson för en kommentar utan att lyckas nå henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet