Kirunaborna Alisina Alizadeh och Yosef Ali Hassano var nära vänner till offret Reza Hoseini. Foto: Hans Sternlund/SVT

Vänner till offret vid det brutala bussdådet i Kiruna: ”Reza levde under hot”

Uppdaterad
Publicerad

Vännerna till Reza Hoseini visste att en man hade uttalat dödshot mot honom. När de hörde talas om ett mord på en buss förstod de ganska snart att det var Reza som var offret.

Det var på kvällen de 15 juli som Reza Hoseini hade gått av sitt skift på ett äldreboende i Kiruna. Kort senare knivhöggs han till döds på en buss som stod på hållplats vid hållplatsen Rymdhuset på Lomboloområdet.

Åtalet mot en man och hans två tonårssöner väntas läggas fram inom kort, eventuellt redan i veckan, och då blir det tydligare hur åklagaren Lindha Strömberg ser på det som hände den ödesdigra kvällen.

Bussmordet i Kiruna

Ska ha funnits en tidigare dispyt

Hon har tidigare sagt att det fanns en dispyt mellan personerna och det bekräftas av vännerna Yosef Ali Hassano och Alisina Alizadeh. De visste att den misstänkte mannen har uttalat hot och agerat hotfullt mot Reza Hoseini.

De upplevde att han inte fick någon hjälp av polisen. Detta trots att den misstänkte mannen också var åtalad för olaga hot mot en annan man. Det åtalet väcktes samma dag som Reza Hoseini mördades.

Hör vännerna berätta mer i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussmordet i Kiruna

Mer i ämnet