Personalen på covdavdelningen i Piteå har nu fått besked hur de ska gå vidare med sin vaccinering. Foto: SVT

Vårdpersonal på covidavdelning i Piteå får vänta på andra dosen vaccin

Publicerad

De 30 personer på en covidavdelning i Piteå som vaccinerats med överblivna doser av Pfizers vaccin, trots att de inte var prioriterade, kommer att få vänta på att få sin andra dos. Alternativet är att ta två sprutor av Astra Zenecas vaccin, samtidigt med resten av personalen.

Det är P4  Norrbotten som är först med att berätta om beslutet.

– Även om personalen skulle välja att ta två nya doser är den första dosen inte bortkastad utan ger ett visst skydd, säger Pia Näsvall, chefsläkare på Region Norrbotten till P4 Norrbotten.

Det var den 22 januari som 31 anställda vid corona-IVA i Piteå vaccinerades med överblivna doser av Phizers vaccin, som är specialiserat  för de som är över 65 år. Regionen har sedan lagt skulden för det inträffade på personalen och sedan bett om ursäkt:

– Vi har aldrig menat att lägga skuld på enskilda medarbetare, sa Anna Alm Andersson, som är chef för division Närsjukvård Kiruna, Gällivare, Kalix och Piteå, den 17 februari.

En ursäkt som IVA-personalen inte varit helt nöjd med då de vill att regiondirektören, som var den som stod bakom de första uttalandena, är den som ska be om ursäkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet