Polisen om mötet med chockade jägaren: ”Han var likblek”

Uppdaterad
Publicerad

Polisinspektör Anders Holmlund träffade den chockade jägaren strax efter björnattacken.

Anders Holmlund, polis i Arjeplog, var den som åkte till platsen där björnen sköts under fredagseftermiddagen. Han förhörde den djupt chockade mannen. Så här berättar han om i förhöret:

– När jägaren promenerade fram i skogen vrålade det till på hans vänstra sida och ut kommer en björn rusande mot honom. Han har bössan i famn och skjuter av ett skott från höften, säger polisinspektör Anders Holmlund till SVT Norrbotten.

Snabbt förlopp

Jägaren backar därefter några steg för att ladda om. Nästa skott dödar björnen.

– Björnen faller ned där jägaren stod först, så det har varit ett oerhört snabbt förlopp, berättar Anders Holmlund.

LÄS MER: Efter fyra björnmöten fick bärplockarna nog – åkte hem

Björnen bedöms ha varit 12 till 15 meter från mannen när han sköt det första skotte. Jägaren fick inga fysiska skador men chockades ordentligt.

– Han var i jättechock. Han var likblek och i kraftig chock, säger Anders Holmlund.

Mardrömshändelse

Du är själv jägare. Vad tänker du om den här händelsen?

-  Det är en mardrömshändelse för en jägare. När jag pratade med honom reste sig allt hår jag hade på kroppen, säger Anders Holmlund.

Ska obduceras

I nuläget finns det ingen misstanke om brott. Björnkroppen kommer nu att obduceras för att se om skotthålen stämmer överens med jägarens berättelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.