Här sitter en Amiralfjäril (Vanessa atalanta) på en solros. ARKIVBILD. Foto: TT

Varm och solig sommar gynnsam för fjärilarna

Publicerad

Att det varit en varm sommar och att värmen startade tidigt i år har varit mycket gynnsamt för fjärilarna i Norrbotten. Arter som vanligtvis är sällsynta har kunnat ses på flera ställen.

Att sommaren varit riktigt varm i Norrbotten och att värmen kom tidigt har gjort att det varit mycket fjärilar i sommar. Kanske inte riktigt ett rekordår men flera sällsynta arter har kunnat beskådas rätt frekvent på flera ställen i sommar.

–På grund av den tidiga värmen kläcktes nog många fler arter samtidigt i år och var ute och flög samtidigt så visst kan det kännas som att det varit fler fjärilar än normalt i år, säger Tommy Bystedt som är specialist på fjärilar.

Kan ha börjat övervintra här

Många har säkert sett stora exemplar av nässelfjärilen men också amiralfjärilen, en av de arter som som vanligtvis är sällsynta här.

–Amiralfjärilen är en så kallad migrerande fjäril. Den kommer från kontinenten, flyger över Östersjön och fortplantar sig i södra Sverige. Sedan flyger avkommorna norrut. Den här sommaren verkar fler än vanligt kommit ända upp till oss i Norrbotten, säger Tomma Bystedt.

–Antalet kan också betyda att några övervintrar här, säger han.

Av de andra fjärilar som kunnat beskådas på flera ställen i länet är bland andra citronfjärilen och pågågelöga.

Tommy berättar att han själv upptäckt flera nya arter för Norrbotten i sommar men att han gjorde det förra sommaren också då sommaren var både kyligare och regnigare.

–Fjärilar är riktigt anpassningsbara, en del år kläcks de inte alls utan avvaktar till en bättre sommar. Det är framför allt vanligt i  kärvare fjällmiljö, säger Tommy Bystedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer