Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) anser att det är grova anklagelser som oppositionen kommer med. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Jokkmokks kommun anklagas för politisk annonsering

Publicerad

Jokkmokks kommun har annonserat för skattepengar om att den planerade satsningen på det nya Vattenfallshuset är positiv. Men oppositionen menar att det bara är ett sätt att göra ett riskfyllt projekt attraktivt.

Det är på måndag som Jokkmokks kommunfullmäktige ska fatta beslutet. Förslaget är att kommunen bekostar ett nytt Vattenfallshus och hyr ut det till energikoncernen på ett artonårskontrakt.

Kostnaden på 112 miljoner kronor ska lånas upp hos Kommuninvest och det så kallade restvärdet är 55 miljoner kronor efter arton år. Alliansens elva politiker är mot förslaget, men de tolv socialdemokraterna och vänsterpartisterna är för.

– Jag tycker personligen att det är ett för riskfyllt projekt för en kommun som Jokkmokk, säger moderaternas gruppledare Birgit Meier-Thunborg.

Stor upprördhet

Och den politiske vilden Denise Magnusson och sverigedemokraten Tord Eklund kommer att avgöra frågan.

– Jag har nog varit för Vattenfallshuset hela tiden, men jag kommer att lägga några tilläggsförslag. Kontraktstiden med Vattenfall måste förlängas och hyran höjas för att minska risken, säger Tord Eklund.

Frågan är inte avgjord ännu och därför är upprördheten stor över att Jokkmokks kommun satsat 15.842 kronor av skattemedel för att annonsera i Jokkmokks gratistidning och Reklamjournalen om projektets förträfflighet.

– Det här är politisk annonsering eftersom frågan inte är avgjord ännu. Kommunens skattepengar ska inte användas för att bara göra en röst och en uppfattning hörd. Alla röster ska i så fall höras i samma annonsupplaga, säger Birgit Meier-Thunborg (M) som säger nej till satsningen.

”Grova anklagelser”

Men kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) är upprörd över att hon är upprörd.

– Det här är mycket grova anklagelser. Det handlar egentligen om att vi informerar om ett projekt som vi jobbat länge med och som vi fattat beslut om i kommunstyrelsen, säger han.

Men inte i fullmäktige?

– Nej, men Jokkmokks kommun köper löpande annonsplatser i gratistidningen och i Reklamjournalen om olika projekt. Självklart ska vi köpa annonsplats om det handlar om arbetstillfällen och tillväxt. Allt vi gör grundar sig på politiska beslut och så också det här, säger Robert Bernhardsson.

Läs annonsen här (del 1) .pdf 

Läs annonsen här (del 2).pdf 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfallshus i Jokkmokk

Mer i ämnet