”Vill sitta stilla i båten till valet”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har socialdemokraterna i Boden träffat representanter för de fyra samverkanspartierna och fått besked. ”De flesta av dem vill sitta stilla i båten till valet”, säger Leif Pettersson (S).

Den politiska skrällen inträffade i onsdags i förra veckan.

Kommunalrådet Inge Andersson (S) ska tillsammans med kristdemokraten Anders Pettersson bilda ett nytt lokalt parti för att han inte nominerats på partiets lista inför årets kommunval.

S-kris Boden

Fortsätter med koalitionen

Socialdemokraterna krävde samma kväll att han omedelbart ska lämna alla sina politiska uppdrag, men Inge Andersson vägrar.

– Jag sitter kvar tills fullmäktige säger något annat, sade han.

Under helgen har socialdemokraterna haft möten med sjukvårdspartiet, miljöpartiet, kristdemokraterna och liberalerna för att diskutera den nya situationen.

– Vi bestämde att vi ska fortsätta med koalitionen fram till valet och att vi måste låta saker och ting ha sin gång, säger Leif Pettersson, ordförande för socialdemokraterna i boden.

”Sitter stilla i båten”

Blir det med eller utan Inge Andersson?

– Vi har ingen egen politisk majoritet och de flesta av våra samverkanspartier har en önskan att vi sitter stilla i båten fram till valet, men vi behöver inte fatta beslut om det nu.

Det betyder att det inte finns någon majoritet för att avsätta Inge Andersson på fullmäktigemötet om en vecka.

– Det är fullt möjligt att han kan vinna en sådan strid och sitta kvar, men vi får se hur det blir. Vi ska först fastställa vår vallista och får vår del kommer vi att begära att han utesluts ur partiet, säger Pettersson.

Ska diskutera allt på möte

Under måndagen leder Inge Andersson kommunstyrelsens sammanträde och på kvällen har socialdemokraterna i Boden styrelsemöte.

– Vi ska diskutera allting då, men framförallt kommer vi få valberedningens förslag till vallista presenterad för oss, säger Leif Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-kris Boden

Mer i ämnet