Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En akut fråga” – hör Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna, som säger att det är bråttom att få arbetskraft att flytta norrut. Foto: Evelina Ehngren/SVT

Förslaget: Slopa CSN-skulder för att fler ska flytta norrut

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av arbetskraft kommer att vara enormt om alla industrisatsningar i norr blir verklighet. I en rapport som Industriarbetsgivarna tagit fram föreslås bland annat att slopa studieskulderna för den som väljer att flytta norrut för jobb.

Arbetslösheten i norra Sverige är lägst i landet och nästan alla branscher skriker efter arbetskraft.

I en rapport som är framtagen på uppdrag av Industriarbetsgivarna framkommer det att bristande kompetensförsörjning är ett tydligt hinder för tillväxten.

Industriboomen i norr

– Vi måste vända på varje sten för att lyckas med det här. Det är en akut fråga, säger Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.

Fem förslag ska underlätta

I rapporten lyfts fem förslag fram som skulle kunna underlätta för industrin att få tag i folk. Bland annat avskrivning av studielån i samband med flytt för jobb inom landet.

Men enligt Per Hidesten är det inte bara folk inom industrin som behövs. Utan det är ett helt samhälle kring industrisatsningarna som måste kunna fungera.

– Det skulle kunna vara att en lärare som vill flytta norrut får förmånligare CSN-lån.

Ståljätten SSAB positiv

SSAB ska de närmsta åren göra en omställning av sin produktion i Luleå. Företaget har en brist på elektriker, automationskompetens och ingenjörer. De ser positivt på rapporten.

– Det behövs flera olika initiativ för att stärka kompetensen, inte bara till SSAB utan hela arbetsmarknaden, säger Sandra Söderberg, HR-chef på SSAB Luleå.

I klippet – hör Sandra Söderberg och Per Hidesten om det akuta behovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet