Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur livet förändrades för Anders Henriksson i byn Kulmungi i Pajala kommun när vindkraftsparken byggdes i närheten av familjens hus. Foto: Anders Hjertström/SVT

Vindkraftsparken förändrade Pajalafamiljens liv – tvingades lägga ner camping

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal vindkraftverk förändrade familjen Henrikssons liv i byn Kulmungi, söder om Pajala, radikalt. De har lagt ned sin vildmarkscamping, fått betala över hundratusen kronor för nya fönster och sett djurlivet runt gården minska.

– Enda gången det är tyst, och man kan sitta på husets stora veranda, är när det är vindstilla, säger Anders Henriksson.

Anders och hans familjs gård ligger närmast Maevaara vindkraftspark med ett 30-tal vindsnurror. Under 17 år drev han en vildmarkscamping med hästridning. Men när vindkraftverken monterades upp la han ner företaget.

Två byar nära varandra kan få vindkraftsparker

Under onsdagen berättade SVT Norrbotten om planerna på vindkraft i byn Käymäjärvi i Pajala kommun. Både bybor och turismnäringen är oroliga över vilka negativa konsekvenser planerna kan komma att få.

I byn Kulmungi, som ligger cirka fyra mil söder om Käymäjärvi, har byborna levt med en vindkraftspark under flera år.

”Alla älgar har i stort sett försvunnit”

Anders Henriksson i Kulmungi är inte konsekvent negativt inställd till vindkraft, han har dessutom kontrakt på servicearbeten åt vindkraftsbolaget. Han menar dock att snurrorna har kostat för mycket för de som bor i byn.

– Alla älgar har i stort sett försvunnit. Vi har haft balar ute med foder till älgarna i 15 år men de är helt orörda. Och de senaste fyra åren har vi inte haft en enda sjöfågelkull . Vi har 35 holkar runt sjön, men ingen av dem är bebodda.

Se hur nära familjen lever vindkraftsparken och hör mer om hur den har påverkat deras liv i videon ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.