Lenitha Andersson-Junkka, är redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Norrbotten. Foto: SVT

”Vissa ämnen orsakar ett vulkanutbrott av ilska”

Uppdaterad
Publicerad

Det är lätt att tycka till idag. Vi ställer varandra till svars, gillar och delar i sociala medier men frågan om vi är beredda, eller ens vill ta in och lyssna på vad ”andra sidan” har att säga? Med sociala medier och andra nätforum en armlängd bort finns debatten alltid tillgänglig. Men hur skulle samtalet låta utan skärmens skydd?

Människor har alltid haft olika åsikter och gjort ställningstaganden som skiljer oss åt, det är i grunden sunt och utvecklande. Det har diskuterats runt köksbord, i fikarum ochi debattprogram på tv. Men sedan internets genombrott har debatten förändrats. Alla kan nu meddela sin ståndpunkt, ta ställning för eller emot, trycka gilla eller en arg emoji. Vissa ämnen kan verkligen orsaka ett vulkanutbrott av ilska och åsikter. Det syns inte minst i vårt egna nyhetsflöde. Veganmat i skolan är ett sådant ämne, liksom Norrbottens vägar eller frågor om välfärden. 

Filterbubblor

Med internet blev det enkelt och tillgängligt att samlas runt en åsikt eller ett ställningstagande. Grupper kan mobilisera och diskutera tillsammans och behöver nödvändigtvis inte släppa in meningsmotståndare. Meningsmotståndaren i sin tur, finns i en annan grupp med likasinnade. Dessa, så kallade filterbubblor, stärker den redan invigdes inställning. I bästa fall bidrar detta till att personer hittar likasinnade och nya gemenskaper uppstår. I värsta fall kan det bidra till polarisering och göra oss mindre benägna att ta in och respektera avvikande åsikter.

Det finns frågor där polariseringen är extra tydlig. Några av dessa ska vi på SVT belysa under hösten i satsningen ”Sverige möts” och den här veckan handlar det första ämnet justom polarisering.

Lyfta fram oliktänkande

Då kan man fråga sig vad massmedia har för roll i polariseringen av samhället? Det ligger ju i medias natur att lyfta fram oliktänkande och ställa deras åsikter mot varandra. Det i sig kan bidra till polarisering men det kan också bidra till att människor förs samman och samtalar. Journalistikens roll är att bidra med fakta och låta olika synpunkter komma fram men även motparten ska komma till tals. Det är det som skiljer oss från andra informationskanaler där man ofta bara får den ena sidan av myntet. 

SVT:s satsning

I SVT:s satsning ”Sverige möts” kommer vi att föra samman människor med olika uppfattningar via en app. Under ett event senare i höst får de chans att mötas på riktigt. Syftet är inte att man ska ändra åsikt, utan att lyssna på varandra med respekt och kanske mötas på halva vägen. Förhoppningsvis vill grupper eller personer med olika åsikter träffas öga mot öga för att samtala och lyssna till varandra, utan filterbubblor.

Om Sverige möts

Inspirationen till projektet kommer från den tyska tidningen die Zeit som har intresserat sig för polariseringen i det tyska samhället. Idag har tidningen matchat ihop 16 000 personer med olika åsikter som har träffats och pratat med varandra. Responsen har varit bra och de som har deltagit har uppskattat att i lugn och ro få lyssna på och samtala med någon som har en annan uppfattning än en själv. Projektet har även genomförts i Danmark och Norge.

Nu prövar SVT också konceptet och så här går det till:

Ni som anmäler er här får svara på sju frågor som vi vet delar svenska folket åsiktsmässigt, de är framtagna med hjälp av opinionsinstitutet Novus. Efter några veckor blir ni automatiskt hopmatchade med någon som tycker olika i flera av frågorna. För att matchningen ska fungera behöver ni också svara på några ytterligare frågor om er själva så vi kan hitta någon som inte bor för långt bort.

Vi kan inte garantera att alla som anmäler sig blir matchade – dvs att det går att hitta någon som tycker olika i närområdet.

När matchningen väl är gjord får ni ett besked och en mejladress till den ni kan möta. Vi uppmuntrar er att lära känna varandra lite grann via mejl innan ni bestämmer ert möte.

Ni kan ses på två sätt. Antingen väljer ni att ses själva och tar då ansvar för hur det enskilda mötet genomförs och att ni behandlar varandra respektfullt. Vi rekommenderar i så fall att ni träffas på en offentlig plats. Ni kan också välja att ses på någon av de åtta platser runt om i Sverige som SVT anordnar den 23 november.

En viktig ingrediens för ett givande samtal är att lyssna på den andres argument. Hot eller hat är inte acceptabelt. Syftet med mötet är inte att få någon att ändra åsikt utan att ni som medverkar ska få möjlighet att delta i ett spännande och intressant samtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.