Foto: SVT

Ockupationen siktar mot tvåårsdagen – och nästa val

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de flesta beslut inte kan sägas ha gått deras väg, så tycks stridsviljan hos ockupanterna på Sollefteå sjukhus vara långt ifrån bruten. Nu är fokus den kommande tvåårsdagen sista januari – och en fortsatt ockupation. Samtidigt fattas nya beslut som går dem emot.

Akut ortopedi, akutkirurgi och så BB.  Protesterna mot besluten som rör Sollefteå sjukhus rör egentligen alla de förändringar som gjorts på sjukhuset, även om just BB-frågan varit i centrum.

Nu råkar aktivisterna i Sollefteå ut för ett nytt bakslag när regionsstyrelsen på fredag ser ut att lägga ner även utredningen om alternativ drift av sjukhuset, en så kallade entreprenad.  Frågan parkeras som det heter den närmaste tiden.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Närmar sig 700 dagar

Onsdagen den 12:e december har ockupationen på Sollefteå sjukhus pågått 681 dagar.

Drygt 2 700 pass har avverkats. Många är de som suttit 30, 40 eller ännu fler vaktpass i entrén, och totalt har man räknat in runt 2 900 personer som ställt upp och ockuperat. 

Allt inleddes vid 20-tiden den 30:e januari 2017. Normalt skulle stora entrén stängas vid den tiden, men den här kvällen kom att bli allt annat än normal.  Ockupationen har kommit att förändra det mesta när det gäller debatten om prioriteringarna inom sjukvården i länet. 

Ockupationen snabbt rikskänd

I frustration över beslutet att stänga BB i Sollefteå hade mängder av upprörda Sollefteåbor samlats utanför sjukhuset den här januarikvällen för snart två år sedan.  Även själva sjukhusentrén var fylld av folk och ockupationen var snart ett faktum.

Den kom snabbt att bli ett begrepp i hela landet – och skapa en rejäl huvudvärk för sjukvårdspolitikerna i Västernorrland. 

Nu är vaktlistorna för julhelgerna klara, och planeringen inför 2-årsdagen den 30 januari är i full gång.  Inbjuningarna är postade och klara, och även ledande poilitiker har bjudits in.

”Annars får de skämmas”

Tror du att de kommer?

– Annars får de skämmas, säger Ulla Lundholm, medlem i föreningen bakom ockupationen.

– Det kan väl vara bra att de får höra vad vi väljare tycker i frågan.

Ulla Lundholm menar att det finns förslag som gett ockupanterna energi att fortsätta, och nämner de planer som finns att kanske öppna den akuta kirugin, i alla fall under dagtid.

Kämpaglöden het

– Kämpaglöden är fortfarande lika het, trots att vi suttit i snart två år, menar Barbro Mikaelsson, ockupant och sekreterare i föreningen.

Hur länge ska ni sitta kvar?

– Tills det öppnar igen, säger Barbro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet