På torsdagen lämnade åklagare Louise Helleday in åtalet mot tretton personer som misstänks för inblandning vid upploppet i Hallsberg i början av mars. Foto: Anders Nord /SVT

13 personer åtalas efter upploppet i Hallsberg

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har i dag åtalats, misstänkta för inblandning i upploppet på Alléskolan i Hallsberg.

Det var den 6 mars i år som oroligheter utbröt på skolan. Stenar kastades mot polis och ungdomarna på skolan uppmanades att hålla sig inne i skolbyggnaden. Polisen grep 11 personer på plats som sedan anhölls misstänkta för våldsamt upplopp.

Flera av dem är kända sedan tidigare och en har kopplingar till gängkriminalitet, något SVT tidigare har kunnat berätta. 

Förutom vittnesmål har åklagaren efter ett beslut i hovrätten även fått ta del av opublicerat filmat material som SVT fångade i samband med upploppet.

På torsdagen lämnade åklagaren Louise Helleday in stämningsansökan till Örebro tingsrätt. 13 personer åtalas misstänkta för inblandning i upploppet. Den yngsta av de åtalade är 16 år och den äldsta 27 år gammal.

Åtalas för tre brott

Det gäller tre olika åtalspunkter. 12 av personerna åtalas för våldsamt upplopp, 10 av dem åtalas för försök till grov misshandel och 10 av dem åtalas för förberedelse till grov misshandel.

Åklagare Louise Helleday

– De två första åtalspunkterna är egentligen samma gärning, det är klart att det är det som är den allvarligaste gärningen, det tycker jag, säger åklagaren Louise Helleday till SVT Nyheter Örebro.

Åtalspunkten förberedelse till grov misshandel handlar om att de tio misstänka personerna gått upp till järnvägsspåret och samlat på sig stenar som de sedan skulle ta med sig tillbaka ner till skolan för att kasta mot poliserna.

– Det är allvarligt att de inte har besinnat sig utan att de väljer att gå och hämta fler stenar när händelseförloppet har avslutats på det sättet det gjort, säger Helleday och fortsätter:

–  Att angripa polismyndigheten och poliser på det här sättet är allvarligt, och även när man är på ett skolområde och nära en skola på det här sättet, det störde också skolverksamheten.

Upprinnelsen ett tidigare bråk

Upprinnelsen till bråket var enligt åtalet det tidigare bråk som inträffade på skolan på fredagen, där flera mobiltelefoner från de nu åtalade personerna försvann. På måndagen skulle de gå tillbaka till skolan för att ta tillbaka dem. Det som föranledde bråket på fredagen var enligt åtalet två grupperingar. Bland de som nu åtalats står alla på samma sida, i den konflikten.

– Alla har inte varit inblandade i den ursprungliga konflikten. En del har varit det och andra har kommit in för att hjälpa till, säger Louise Helleday.

Flera av de åtalade erkänner händelseförloppet men förnekar brott, de menar att de inte haft något uppsåt. Åklagaren skriver i stämningsansökan att 27-åringen, utöver sitt eget deltagande, även agerat som anstiftare och anförare för upploppet. Detta genom att uppmana andra deltagare i folkmassan att gå till angrepp mot polisen.

Två är elever på skolan

Bevisningen är dels förhör med drabbade poliser, lärare på skolan och förhör med de åtalade samt bilder från Sveriges Television. Två av de inblandade är elever på skolan. Åklagare Louise Helleday har ännu inte bestämt vad hon kommer yrka på för påföljd för de åtalade.

– Nej, det har jag inte kommit till än, det får jag ta senare, säger hon till SVT Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPP I HALLSBERG

Mer i ämnet