Arkivbild. Foto: SVT

Över 300 nya jobb till personer med funktionsnedsättning

Publicerad

I fjol fick hela 324 personer med funktionsnedsättning i Örebro län nya jobb eller praktikplatser genom Samhall.

Samhalls kärnuppdrag är att skapa utvecklande arbeten åt personer med olika funktionsnedsättningar, som tidigare stått långt ifrån arbetsmarknaden.

Samhall utannonserar två olika typer av jobb. Tjänstemän anställs direkt via Samhall, medan övriga jobb annonseras via Arbetsförmedlingen, som avgör vem som får jobb i Samhall. Kriterierna är att personen har en funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga och att alla andra alternativ är utredda.

Över 1000 fick jobb

I fjol anställdes över 1 295 medarbetare från Samhall i Sverige till andra verksamheter. En historiskt hög siffra för företaget som så långt det går försöker lotsa vidare medarbetarna till andra jobb utanför Samhall

– Dels är högkonjunkturen en anledning för det finns behov för arbetskraft, och en annan orsak är kompetensen som vi har hos våra medarbetare. Företagen har helt enkelt hittat våra medarbetare och det är jätteroligt, säger Iréne Haimi, distriktschef för Samhall i Örebro län.

”Välkomna att knacka på”

Vad säger du till de företag som aldrig har anställt människor med funktionsnedsättning?

– Man är välkommen att knacka på vår dörr. Vi står till förfogande att erbjuda våra medarbetare till nya företag. Våra medarbetare är duktiga på sin yrkesutövning och de är väldigt dedikerade till sitt arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer