51 förare stoppade från att köra vidare. Foto: SVT

Skrämmande resultat efter trafikveckan – så många rattfulla stoppades

Publicerad

Förra veckan genomförde polisen en nationell trafikvecka med fokus på alkohol och droger. I polisregion Bergslagen, där Örebro län ingår, stoppades 51 förare från att köra vidare.

19 av de stoppade trafikanterna var alkoholpåverkade och 32 var påverkade av droger. Bland annat stoppades en yrkeschaufför som körde ett 23 ton tungt fordon – med 1,08 promille i kroppen, alltså över gränsen för grovt rattfylleri.

– Vi genomförde närmare 9 500 kontroller. Resultaten visar hur stort behovet av kontroller är, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i Bergslagen (Örebro län, Värmland och Dalarna).

”Har begärt mer resurser”

2018 var ett mörkt år i trafiken i hela Sverige med över 325 dödsolyckor. Inledningen på 2019 har inte heller visat några positiva tendensen.

– I fjol omkom 40 personer i Bergslagen, vid tolv fall rörde det trafikanter med tunga fordon. Vi jobbar hårt mot yrkestrafiken och har också begärt mer resurser. Det gäller att vi oftare kan hjälpas åt mellan trafiksektionen och uttryckningspolisen för att vässa arbetet och få till fler kontroller, säger Leif Svensson.

Mikael Cederblad är tillförordnad chef på trafiksektionen vid polisen i Örebro. Foto: SVT

Fakta

Visa

Polisregion Bergslagens insatser resulterade i följande:

  • 9447 alkoholutandningsprov genomfördes
  • 19 alkoholpåverkade förare rapporterades
  • 32 misstänkt drogpåverkade förare rapporterades
  • 6 efterlysta personer kunde omhändertas
  • 4 omhändertagna personer enligt utlänningslagen
  • 18 anmälda narkotikabrott

Källa: Polisens hemsida

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer