P-O Staberyd, chef Nerikes brandkår. Foto: Monika Bruhn/SVT

Brandchefen: ”Kommer bli dyraste året någonsin”

Publicerad

Under årets sju första månader ryckte Nerikes brandkår ut på sammanlagt 73 fler skogsbränder än under ett normalt år. Sommaren och dess torka har varit hektisk och just nu sammanställs hur mycket bränderna kommer kosta.

Åtta skogsbränder under ett och samma dygn och 73 fler utryckningar än ett normalår. Sommaren har minst sagt varit hektisk för räddningstjänsten, som under de senaste dagarnas mildare väder kunnat pusta ut.

– Det gör att vi går tillbaka till ruta ett igen och känner att nu är det ingen större fara. Nu har vi inte samma risk för snabb spridning och antändning, säger Per-Ove Staberyd, som är brandchef på Nerikes brandkår.

Ryckt ut flera stationer

Från årets början fram till sista juli i år har räddningstjänsten haft 168 uppdrag gällande skogsbränder, merparten av dem under sommarens varma månader.

– Sen får man betänka att många av händelserna har genererat fler mantimmar än det normalt gör. I regel har vi hanterat varje skogsbrand med någon enstaka brandkår, men nu har vi börjat med två eller tre stationer, i och med det blir det väldigt hög kostnad för det här, säger Per-Ove Staberyd.

Dyraste året någonsin

I nuläget räknar man på hur mycket utryckningarna har kostat, största delen av kostnaderna är löner.

– Det kommer bli dyraste året någonsin för oss, det är ingen som hade det i sinnevärlden att det skulle hända, det är fullständigt onormalt.

Samtidigt lyfter Per-Ove Syaberyd personalens starka insatser och även hjälp från många frivilliga, privatpersoner som hjälpt till på olika sätt.

– Det har varit enskilda människor som till exempel kommit med dryck, det finns en stor frivillighet i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.