Kristina Rudbjer föreläser om doktor Who Foto: Anders Nord / SVT

Nörderi blir studiecirkel hos ABF

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för studiecirklar har minskat kraftigt under åren, men så kom idén att starta en nördkulturverksamhet för en ny intressegrupp. Och det visade sig vara ett vinnande koncept.

Det var ABF i Örebro som kläckte idén med att starta nördkulturverksamheten. Nu har idén spridit sig till andra avdelningar i landet som kan erbjuda nördar att ytterligare fördjupa sina kunskaper om ett ämne.

– Vi tycker det är folkbildning god som någon, säger verksamhetsutvecklare Emelie Bergermark på ABF i Örebro. Det här är ett jättestort ämne, eller subkultur, som inte har funnits inom studiecirkelverksamheten. Vi tycker det passar väldigt bra att prata och diskutera om nördiga saker i cirkelform och föreläsningar.

Lågt intresse för storserie

När SVT Nyheter Örebro var på plats var det Kristina Rudbjer som höll föreläsning om den engelska serien doktor Who som för första gången dök upp i brittisk tv 1963. Serien visades aldrig på svensk tv eftersom den enligt Kristina ansågs för farlig för barnen.

– Serien är jättevanlig i England. Att hitta någon i Sverige då som gillade doktor Who var lika svårt som att hitta någon britt som gillade Trazan och Banarne, säger Kristina.

Nörd i flera ämnen

Det är inte bara doktor Who som Kristina har nördat in sig på utan det finns fler ämnen hon är helt uppslukad av.

– Jag är medeltidsnörd, spelnörd, Scherlock Holmesnörd och svensk 30-talsfilmsnörd, säger Kristina.

Stina Johansson satt i publiken och hade kommit för att få lära sig lite mer om monstren i serien. Hon betraktade sig själv som en supernörd.

– Jag är väldigt, väldigt mycket supernörd, säger Stina.

Vad utmärker en supernörd?

– De är väl passionen och att man kan prata om det länge, länge, länge och man kanske inte märker att alla runt omkring sig inte riktigt lyssnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.