Åbyverket i Örebro producerar fjärrvärme åt Örebro, Kumla och Hallsberg. Värmen som skickas ut på fjärrvärmenätet skapas genom eldning i stora pannor.
I flera år har verket toppat listan över vilka anläggningar i länet som har störst utsläpp, men i år ser det annorlunda ut.
Just nu håller Eon på och byter bränslet som eldas i pannorna. Målet är att få bort alla fossila bränslen till 2025.
De fossila bränslena består av kol, torv och olja, men dessa ska alltså helt ersättas av biobränslen, alltså restprodukter från skogsbruk.
Anläggningen byggs om
Under året har kolet försvunnit från Åbyverket och just nu pågår ombyggnationer för att fasa ut torven. Därefter ska oljan bort.
De fossila bränslena används idag när biobränslena inte räcker till. Det handlar i huvudsak om vintermånaderna när behovet av värme är större samtidigt som biobränslet är fuktigt på grund av snön och brinner sämre.
– Leveransen och tillgången på biobränsle måste säkras, svarar Azra Sapcanin, chef på Åbyverket, på frågan om varför man inte bara byter bränslen direkt.
I klippet får du följa med till Åbyverket och höra mer om klimatarbetet.
Detta ingår i siffrorna
I systemet med utsläppsrätter ingår i nuläget endast fossila bränslen. Alla utsläpp omräknas till koldioxidekvivalenter. Koldioxidekvivalenter är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika sådana gaser har olika förmåga att bidra till klimatpåverkan.
När man uttrycker utsläppen av en viss växthusgas i koldioxidekvivalenter anger man hur mycket koldioxid det motsvarar för att ge samma verkan på klimatet. Metan bidrar cirka 25 gånger mer till växthuseffekten än koldioxid, och ett metanutsläpp på 1 ton motsvarar därför 25 ton koldioxidekvivalenter.
Källa: Naturvårdsverket