Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter Philip Naskret berättar om den nya bevisningen som har kommit fram under hovrättsförhandlingen. Foto: Philip Naskret/SVT

Åklagarna höll slutanförande när hovrätten prövar Hjärstamordet

Uppdaterad
Publicerad

Idag gick hovrättsförhandlingarna om Hjärstamordet in i ett slutskede och åklagarna höll sin plädering. De försökte täppa igen vissa oklarheter i beviskedjan, som Örebro tingsrätt pekade på när de friade den mordåtalade mannen i 40-årsåldern.

– Detta är den mest omfattande polisutredningen i Örebros moderna historia, säger Therese Johansson, åklagare, i rättsalen. 

Det har varit brist på teknisk bevisning som binder mannen till brottsplatsen. Åklagarna har därför lagt stort fokus på en ring som den mördade kvinnan hade på sig när hon hittades och som hade spår av mannens DNA.

– Det här är utredningens starkaste bevis, säger Åsa Hiding, åklagare, under pläderingen.

Höll inte i tingsrätten

Örebro tingsrätt menade att spåren inte nödvändigtvis binder mannen till mordplatsen eftersom han haft en otrohetsaffär med kvinnan och hans DNA kan ha hamnat på ringen vid ett annat tillfälle.

Åklagarna hade därför skapat en tidslinje över kvinnans aktiviteter dagarna innan mordet. Bland annat kunde de visa bilder från en övervakningskamera där kvinnan kramade anhöriga på ett kalas och påpekade att deras DNA inte hittas på ringen.

Förnekar brott

Den mordåtalade mannen satt i rättsalen iklädd i munskydd. Han tittade fokuserat på bilderna som åklagarna projicerade på väggen och antecknade ibland på en dator.

Han har hela tiden förnekat brott.

Rättegången avslutas imorgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hjärstamordet

Mer i ämnet