Foto: Jesper Mattsson / SVT

Polisen släpade ut demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Personer, vissa med samma sjukdom som Alexey, utförde en protestaktion mot utvisningen av Alexey. De vägrade lämna trots polisens order.

I eftermiddags pågick en aktion på Migrationsverket i Örebro. De som deltog var emot utvisningen av svårt sjuke Alexey Prosvirnikov.

– Vi gör en så kallad ”sitt in” för Alexeys skull. Det är så lätt att man bara ropar ut i ett tomt rum, men vi gör det här för att de ska höra, säger Niclas Persson, en av demonstranterna, till Tvärsnytt vid 15-tiden.

Utvisningen av Alexey

Migrationsverket hade stängt för allmänheten, men demonstranterna hade ingen tanke på att lämna.

– De har sagt att chansen att ansvarig chef kommer hit är ganska liten. Vi sitter bekvämt här och tänker inte lämna förrän vi får prata med ansvarig chef. Vi ska försöka få hit dem, säger Niclas Persson.

Blev berörd

Niclas Persson hörde om Alexeys utvisning på onsdagen och blev mycket berörd.

– Min kompis, som har samma sjukdom, sa till mig att han ville göra någonting och då bestämde vi oss för att göra det här.

– Vi hoppas ju att Migrationsverket ska förstå allvaret i det de håller på med. Vi vill att de ställer in utvisningen, säger Niclas Persson.

Vid 15.30-tiden kom två polisbilar till platsen och beordrade demonstranterna att lämna. Endast två lämnade frivilligt, medan de övriga tre vägrade och tillslut blev utsläpade av polisen. Strax innan 16 var alla ute ur Migrationverkets lokaler.

Drog igång namninsamling

Klasskamraten Angelica Lisswandt, också hon 13 år, har spontant och på eget initiativ dragit i gång en namninsamling utanför en Ica-affär och på skolan. Hittillls har hon fått i hop över 900 namn.

– Jag såg det på Facebook och ville hjälpa till. Jag började i går (onsdag) med namninsamlingen, och jag berättar för folk om hur dålig Alexey kommer att bli om han åker tillbaka till Ryssland, säger Angelica Lisswandt till Tvärsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Alexey

Mer i ämnet