Foto: Alexander Lindhe /SVT

17 anmälda fall av hot och våld på skolor i länet

Publicerad

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket om våld och hot i skolan fortsätter att öka i landet, enligt en kartläggning som SVT Nyheter gjort. I Örebro och i Sydnärke gjordes det sammanlagt 17 anmälningar om våld och hot förra året, medan det inte gjordes några anmälningar alls i länets norra kommuner.

En av de mest uppmärksammade händelserna bland förra årets anmälningar är det bråk som utbröt på Virginska skolan i november 2018, då det förekom stenkastning och flera ungdomar greps.

– Vi jobbar enligt den plan som vi har enligt hot och våld. Och det är att vid incidenter agera och vidta de åtgärder som behövs enligt skollagen, säger Anna Ragnarsson Preinert, rektor för språkintroduktionsprogrammet på Virginska skolan.

Extra personal ska skapa trygghet

För den som begår brott i skolan kan följderna bli en skriftlig varning, avstängning från skolan och andra insatser i samverkan med polis och socialtjänst.

– Men det viktiga arbetet är vårt vardagliga arbete, där vi ska jobba främjande och förebyggande för att skapa trygghet och studiero, säger Anna Ragnarsson Preinert.

Anna Ragnarsson Preinert är rektor för språkintroduktionsprogrammet på Virginska skolan i Örebro. Foto: SVT

På Virginska skolan finns extra anställda som jobbar utanför klassrummen, i de miljöer där eleverna rör sig, just för att kunna fånga upp olika situationer som kan uppstå. 

Statistiken är svår att tolka

Bland länets skolor har sju anmälningar gjorts i Kumla, fem i Hallsberg, fyra i Örebro och en i Laxå.

Siffrorna är svårtolkade, eftersom det kan vara så att vissa skolor är mer benägna att anmäla än andra – samtidigt som det kan finnas ett mörkertal.

Skolpersonalen är utsatt

I flera av anmälningarna är det lärare som är offer för våld eller hot. Då gäller det att snabbt agera som chef och arbetsgivare, menar Anna Ragnarsson Preinert.

– Att ha ett samtal med medarbetaren, och att även erbjuda företagshälsovård. Och att finnas där som stöd för medarbetaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.