SVT Örebro har pratat med tidigare anställda som inte kommer att jobba kvar på Berggården när Humana tar över vårboendet. Foto: Leonora Toplica/SVT

Anställda vittnar: Nekas anställning efter larm om missförhållande

Uppdaterad
Publicerad

Flera anställda som SVT Örebro pratat med berättar att de har nekats att jobba kvar på vårdboendet Berggården när Humana tar över den första oktober. Det de har gemensamt är att samtliga talade ut i media om missförhållanden på Berggården.

Enligt tidigare och nuvarande anställda på Berggården, som talat ut i media om missförhållandena på boendet, har de blivit nekade jobb på Berggården när Humana tar över på grund av att de har fått dåliga referenser.

De anställda menar att det beror på att de larmade om missförhållandena och talade ut i media.

– I sms:et stod det att jag hade fått dålig referens, berättar en anställd för SVT Örebro som har fått ta del av sms:et.

”Vågar inte anmäla”

En tidigare anställd berättar att Humanas regionala verksamhetschef ska ha sagt över telefon att man vetat att hen pratat med media och därför inte kan bli anställd av Humana.

– Det känns tråkigt, folk kommer inte våga anmäla för att man blir rädd för att bli av med sitt jobb, säger en tidigare anställd.

”Svårt att tro att det stämmer”

Men Humana tillbakavisar kritiken.

– Jag har svårt att tro att det stämmer. Ingen har skickat sms eller ringt till de anställda och sagt till någon visstids- eller tillsvidareanställd att de inte får anställning hos oss med hänvisning till att de pratat med media, säger Anders Broberg, affärsområdeschef äldreomsorg på Humana.

– Vi har inte och kan inte säga upp någon i och med att vi inte tagit över ansvaret för att driva Berggården. Det kan bara Norlandia göra i nuläget, säger Anders Broberg.

Enligt Humana är det lagkrav att erbjuda jobb vid övertag.

– Det gäller de som har en fastanställning eller ett vikariat som går över månadsskiftet, säger han.

De menar att man endast tar referens vid nyanställningar.

I klippet ovan berättar den tidigare anställda om samtalet med Humana.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berggården i Örebro

Mer i ämnet