Foto: TT /SVT

Arbetsförmedlare dömd för våldtäkt på kollega – riskerar förlora jobbet

Uppdaterad
Publicerad

En arbetsförmedlare i Örebro län dömdes i somras till två års fängelse för våldtäkt på en kollega. Nu anmäls han till myndighetens personalansvarsnämnd, där förslaget är att han avskedas.

Det var i mars 2017 som mannen, som jobbar som arbetsförmedlare, utsatt en kvinnlig kollega för övergrepp på en personalfest. Händelsen polisanmäldes och i mars i år dömdes han för våldtäkt. Mannen överklagade domen och i juli slog Hovrätten fast tingsrättens dom.

Detta överklagades sedan till Högsta domstolen, som valde att inte pröva ärendet. Mannen dömdes till två års fängelse.

Grov kränkning

Nu har en anmälan till myndighetens personalansvarsnämnd gjorts, där man anser att brottet har inneburit en grov kränkning mot offret och därmed även brustit i sin plikt mot arbetsgivaren.

”Till de förpliktelser mot arbetsgivaren som följer av ett anställningsavtal hör en skyldighet att inte uppträda så hänsynslöst mot andra anställda hos arbetsgivaren och andra arbetstagares anspråk på rimligt goda arbetsförhållanden allvarligt skadas eller äventyras”, står det i anmälan.

Förslaget i anmälan är att mannen ska avskedas och han ska underrättas om att han riskerar att förlora jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.