Läkare: ”Norska fartkameror skulle rädda fler barns liv”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas F Ludvigsson är barnläkare i Örebro och vill nu att Sverige inför samma system som Norge för att fånga fortkörare.

– Vi måste göra vad vi kan för att färre barn ska dö i trafiken.

Dagens fartkameror i Sverige mäter en bils hastighet då den passerar, vilket leder till att många bilister bromsar in inför kamerorna och höjer hastigheten mellan dem.

Annat system i grannlandet

I Norge har man i flera år haft vad som kallas för sträckmätning. Det innebär att sträckan och tiden det borde ta att köra mellan kamerorna är uppmätt. Då kan man lättare se de bilar som kört för fort på sträckan mellan fartkamerorna.

– Jag tycker man ska införa det här också. I Norge har det lett till betydligt färre olyckor, säger Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid universitetssjukhuset i Örebro.

Vill bötfälla bilägaren

Ludvigsson vill även se att reglerna ändras så att ägaren till bilen bötfälls, istället för att man ska identifiera och bötfälla den som kört.

– Det finns tillfällen då det kan slå snett, men det är ändå ägaren som är ansvarig för vem som kör.

133 omkomna barn på fem år

Anledningen är att han vill se sänkta hastigheter på de svenska vägarna och därmed färre dödsolyckor.

– Sverige tillhör de främsta när det gäller att bota barn från cancer och infektioner. Nu måste vi se brett och minska barnadödligheten ännu mer. På fem år har 133 barn dött i trafiken enligt dödsorsaksregistret. Min uppgift är att bota och förhindra att barn dör, och då tror jag att det här är ett sätt.

– Det här systemet har fungerat i Norge, så det borde fungera här. Varje dödsfall i trafiken är en tragedi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.