Jonas Ludvigsson, professor Foto: Privat / Pontus Lundahl / TT

Barnläkaren: ”För barnens skull bör förlossningen koncentreras till ett sjukhus”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny utredning blir säkerheten bättre för patienterna om länets förlossningsvård samlas på USÖ, eftersom det inte alltid finns barnläkare i Karlskoga – en bedömning som delas av barnläkaren Jonas Ludvigsson.

Jonas Ludvigsson framhåller att förlossningen och BB i Karlskoga är omtyckt av många.

– Men som barnläkare måste jag sätta barnets bästa i främsta rummet. De allra flesta nyfödda mår bra, men ibland är barnet oväntat mycket dåligt och måste då köras akut med ambulans från Karlskoga till Örebro för att komma till en nyföddhetsavdelning.

BB i Karlskoga

Det är väldigt olyckligt, anser han.

Ska ha rätt till vård dygnet runt

– Att som nyfödd inte få den vård man behöver under livets första timmar kan få svåra konsekvenser, och ibland vara livshotande. Därför tycker jag att barn i Sverige år 2019 har rätt att födas där man har tillgång till vård dygnet om.

Han anser att det i ett så pass geografiskt litet län som Örebro är rimligt att förlossningen koncentreras till ett sjukhus.

– Det finns oerhört mycket känslor involverat i förlossningar. Jag kan förstå att många familjer tycker att det är tryggt med en förlossning på nära håll, men samtidigt är avstånden i Örebro län korta, säger Jonas Ludvigsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Karlskoga

Mer i ämnet