Foto: Louise Gustavsson/SVT

Program flyttas från Grythyttan – men studenterna ska bli fler

Uppdaterad
Publicerad

Två program blir kvar på Restaurang- och hotellhögskolan (RHS) i Grythyttan medan två flyttar till Örebro Universitet, det meddelade Örebro Universitets styrelse på onsdagen och går därmed på den tidigare föreslagna linjen.

En utökad bas av studenter på Restaurang- och hotellhögskolan (RHS) i Grythyttan där kärnverksamheten ska bygga på utbildningarna till kulinarisk kock och sommelier. Det var vad Örebro universitets styrelsen presenterade under onsdagen då man redogjorde för det beslut man fattat om RHS framtid.

– Idag finns 140 studenter på plats men nu utökar vi den ramen till 200, säger Lars Haikola ordförande för ORU styrelse.

En större bas skulle enligt styrelsen också göra att verksamheten skulle vara mindre beroende av distansutbildningar.

Framtida gastronomiskt centrum

Samtidigt meddelar styrelsen att man har en vision om att Grythyttan ska bli ett gastronomiskt centrum – men den utvecklingen ska dock inte ske med Örebro Universitet som huvudman.

– Vi vill gärna delta på ett starkt och intensivt sätt i utvecklingen av Grythyttan som gastronomiskt centrum men inte kvarstå som huvudman, förtydligar rektor Johan Schnürer. Här finns istället ett regionalt utvecklingsansvar som ligger på regionen. Dessutom ser vi att man måste få in privata aktörer.

Redan nu finns ett samarbete med Hällefors kommun som universitetet ser som en av de möjliga ”nyckelaktörer” som ska kunna driva verksamheten.

– På sikt kan det leda till nya forskningsfrågor och projekt. Universitetet ska inte driva det regionala utvecklingsarbetet, men vi kan vara en utmärkt samverkansaktör, om det finns en vilja att utveckla Grythyttan till ett nationellt centrum för svensk gastronomi, säger Agneta Blom, som lett utvecklingsarbetet, något hon kommer fortsätta med också under hösten.

Utbildningar har tappat sökande

Utredningen om restauranghögskolans framtid har pågått i över ett år. Bakgrunden är att allt färre studenter sökt sig till utbildningen och att lokalerna i Grythyttan behöver renoveras för cirka 80 miljoner kronor.

En del i beslutet blir också att flytta Hospitality management och måltidsekologprogrammet till Örebro. Båda är utbildningar som tappat stort i söktryck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Campus Grythyttan

Mer i ämnet