Måltidens hus vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Foto: Jan-Peter Lahall, Örebro universitet

Ingen flytt av Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av diskussioner och stor ovisshet står det nu klart att Restaurang- och hotellhögskolan blir kvar i Grythyttan. Under torsdagen fattade styrelsen för Örebro universitet ett så kallat inriktningsbeslut om högskolans framtid, vilket utesluter att den i sin helhet flyttar till Örebro.

Styrelsen för Örebro universitet, vilket Restaurang- och hotellhögskolan (RHS) är en del av, har nu fattat ett så kallat inriktningsbeslut för hur och var verksamheten ska bedrivas framöver. 

Beslutet innebär att utbildningarna till kulinarisk kock och sommelier föreslås bli kvar i Grythyttan, medan undervisningen för studenter som läser måltidsekologprogrammet och Hospitality managment-programmet, som nu är förlagda både i Grythyttan och Örebro, helt kommer att bedrivas i Örebro framöver.

– I praktiken innebär det ingen dramatisk förändring, berättar Agneta Blom, som leder ett projekt som syftar till att utveckla verksamheten vid Restaurang- och hotellhögskolan.

Utesluter det här inriktningsbeslutet att all verksamhet flyttas från Grythyttan?

– Ja, beslutet innebär att kärnverksamheten, kulinarisk kock och sommelier, kommer att vara kvar i Grythyttan, säger Agneta Blom.

Stod mellan tre alternativ

Tre olika lokaliseringsalternativ har presenterats i det underlag som universitetsstyrelsen tog ställning till. Ett alternativ var att all verksamhet skulle bedrivas i Grythyttan, ett andra att i sin helhet flytta verksamheten till Örebro och ett tredje att ha viss verksamhet i Grythyttan och viss i Örebro.

– Styrelsen har nu efterfrågat ett fördjupat underlag av det som kallas alternativ 2b. Att forskning och utbildning till kulinarisk kock och sommelier blir kvar i Grythyttan och att vi förlägger två program till Örebro, säger Lars Haikola, ordförande för universitetsstyrelsen.

Det slutgiltiga beslutet tas i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Campus Grythyttan

Mer i ämnet