Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De flesta äldreboenden i länet har öppnat upp för besök inomhus, men att träffas utomhus är fortfarande möjligt. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Besökförbudet på äldreboenden hävs – men plexiglasen blir kvar

Publicerad

Lagom till hösten gör sin entré på allvar blir det återigen tillåtet att träffa anhöriga på de flesta omsorgsboenden inomhus. Men för att begränsa smittan av nya coronaviruset gäller fortfarande flera restriktioner. Att mötas utomhus vid plexiglas är också i fortsättningen en möjlighet.

Första dagen med hävt besöksförbud på de flesta omsorgsboenden i länet har intresset för att träffa närstående inomhus utan plexiglas varit varierat.

– På vissa boenden har intresset varit stort, på andra har det varit lugnt, säger verksamhetschef Lisa Otternäs. Men många har hört av sig för att boka in besök i helgen.

Mottagen i dörren

Just bokade besök är det man först och främst kommer att erbjuda.

– Man kommer att bli mottagen i dörren och det är i de boendes lägenheter man får träffas, inte i de allmänna utrymmena. Dessutom kommer vi att se till att man kan sprita eller tvätta händerna vid entrén.

Kommer att göra sitt bästa

I vissa fall kan det också vara möjligt att ta emot besökare som kommer oanmälda.

– Det kanske inte går att lösa på en gång, men man kanske kan komma tillbaka efter en halvtimma eller så. Vår personal kommer att göra sitt bästa för att tillmötesgå den som både vill ha besök och komma på besök, avslutar Lisa Otternäs.

Plexiglasträffar efterfrågas fortfarande

1-3 personer i taget är rekommendationen för att inte sprida någon smitta men möjligheten att träffas utomhus vid plexiglas tas inte bort.

– Det har varit anhöriga som hört av sig och önskat att få fortsätta att träffas vid plexiglasen så de får sitta kvar. Även möjligheten till videosamtal blir kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet