Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Irja Gustavsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg. Foto: Thomas Wedin/SVT

Besvikelse i kommuner efter bussbeslutet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen fattade samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län beslut om att lägga ned 13 busslinjer i länet. Lindesbergs kommun är en av de kommuner som påverkas av beslutet. Kommunstyrelsens ordförande är besviken.

Redan innan beslutet hade fattats väckte det reaktioner. Bakgrunden till neddragningarna inom busstrafiken, är att regionen ska spara 60 miljoner kronor.

Socialdemokraterna i Lindesberg och i Ljusnarsberg hade begärt återremiss av förslaget, men så blev det alltså inte under onsdagen. Flera linjer påverkas av beslutet, och kommer att tas bort.

– Vi är ju besvikna. Vi hade hoppats att vi kunde få de här veckorna på oss för att diskutera olika alternativ till förslaget. Men nu är beslutet fattat. Vi får jobba vidare i olika dialogform, säger kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S).

Svårare att ta sig till jobb och skola

Lindesbergs kommun påverkas bland annat av att linje 308, som idag körs mellan Lindesberg och Kopparberg tas bort.

– Vi är en landsbygdskommun och det kommer bli svårare för våra medborgare att kunna ta sig till både jobb och skola. Vi är rädda att det blir konsekvenser, att vi inte får rätt kompetens och folk i arbete.

Även linje 303 mellan Örebro och Lindesberg påverkas. Men vissa tider, då efterfrågan på resor är stor och tåget riskerar att bli fullt, kommer busslinjen gå parallellt. Irja Gustavsson menar dock att det kan bli problem om för många avgångar tas bort.

– Vi har väldigt mycket pendlare som åker buss idag för att ta sig till bland annat kommunhuset och lasarettet. Och om man tar bort för många bussar så kan det också bli svårt för folk att ta sig till tågstationen.

Även oro i Ljusnarsberg

Även i Ljusnarsberg finns det oro efter beslutet. Kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S), menar att det kommer påverka invånare som använder bussen för att ta sig till studier och arbete.

– I förlängningen kan det leda till att man väljer att inte bo på landsbygden för man har inget annat alternativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer