Bevattningsförbudet i Örebro har hävts. Nivåerna har förbättrats i vattendrag och när det gäller grundvatten. Foto: TT

Bevattningsförbudet i Örebro hävs

Uppdaterad
Publicerad

Vid tekniska nämndens sammanträde på torsdagen föreslog tjänstemännen att rådande bevattningsförbud i Örebro hävs. Nämnden gick på tjänstemännens linje.

Bevattningsförbudet som tekniska nämnden i Örebro kommun fattade beslut om den 23 mars i år och som infördes den 10 april hävs. Det meddelade tekniska nämndens ordförande på torsdagen.

– Just nu finns det vatten i våra sjöar och vattendrag och därför häver vi nu förbudet, säger Charlotte Edberger-Jangdin (C), ordförande Tekniska nämnden

Vattenbristen i Örebro län

Förbättrade vattennivåer

Det är tjänstemännen som vid torsdagens nämndsammanträde föreslagit att förbudet hävs eftersom vattennivåerna förbättrats.

Anledningen till att förbudet infördes var låga grundvattennivåer och låga nivåer i de sjöar som står i förbindelse med Svartån.

– Vi har nu följt sjöarna och har sett att nivåerna förbättrats, säger Charlotte Edberger-Jangdin.

Även förbudet i Lekebergs kommun tas bort och ett formellt beslut fattas av kommunstyrelsen den 30 maj.

Uppmanar till fortsatt sparsamhet

Befattningsförbudet föregicks tidigare under vintern av en uppmaning till kommuninvånarna att spara på dricksvattnet.

Kommunen hämtar sitt råvatten till dricksvattenproduktionen från ån. Fortsatt uppmanas till restriktivitet när det gäller förbrukningen. En anledning är att grundvattennivåerna är fortsatt låga.

– Vi rekommenderar att inte genomföra stora anläggningsarbeten, säger Charlotte Edberger-Jangdin.

Hon meddelade också att det åter kan bli aktuellt att ta till åtgärder om läget förändras.

– Vi måste ju ha i minnet att det kan bli aktuellt igen med bevattningsförbud, säger Charlotte-Edberger-Jangdin.

Läs mer: Läget kan snabbt förändras

”Vi är oerhört tacksamma”

Verksamhetschefen för vatten och avlopp passade under pressträffen på att tacka kommunens invånare för tålamod och hörsamhet.

– Vi är oerhört tacksamma över Örebroarna och det stöd vi har haft i det här arbetet, säger Leif Rehnberg, verksamhetschef, Vatten och Avlopp, Tekniska förvaltningen

Vattnet ett livsmedel

Efter uppmaningarna om att spara vatten och efter införandet av bevattningsförbudet har också kommunen kunnat genomlysa hur det vatten som produceras används. En viktig lärdom enligt verksamhetschefen.

– Vi har häpnat över vad man många gånger använder vattnet till. Det är ju i första hand ett livsmedel, säger Leif Rehnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet