Foto: Ørn E. Borgen /TT

Beviljad skyddsjakt i Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen som har beviljat skyddsjakt på tio bävrar på sex fastigheter längs Bottenån i Lindesberg. Som skäl för beslutet anges att djuren riskerar fälla träd över den närliggande järnvägen.

Det är med hänvisning till allmän hälsa och säkerhet som Länsstyrelsen beviljat skyddjakt på bäver vid Bottenån i området Ånäs, precis norr om tätorten.

Där ska bävrar ha simmat runt badgäster vid en badplats och för några år sedan skall en person blivit biten, något som kommunen vill förhindra.

Länsstyrelsen bedömer dock inte det utgöra någon allmän fara. Däremot tar de hänsyn till det faktum att bävrarna senaste tiden har fällt träd nära järnvägen, vilket orsakat skador på skyddsstaket.

Länsstyrelsen bedömer att det inte är möjligt att sätta skyddsnät runt stammar på det stora antal träd som finns nära järnvägen. Bäverns bevarandestatus anses inte vara hotad av en avskjutning. Därför beviljas skyddsjakt på högst tio bävrar fram till den 18 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer