I Lekeberg kan hemmasittare med läsbehov trots coronapandemin tillgodogöra sig litteratur. Hör vilka böcker bibliotekarien Elin Nilvér valt ut till SVT:s reporter i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Bibblan i Lekeberg mixar en kasse böcker vid behov

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har gjort att biblioteket i Fjugesta specialanpassat verksamheten.

– För de som är i karantän kan det vara ett sätt att ändå få tillgång till böcker, säger Maria Gille, kultur- och fritidschef i Lekebergs kommun.

Biblioteket i Lekeberg ställer som så många andra om sin verksamhet just nu på grund av coronaviruset. Boklånen förlängs, förseningsavgiften är tillfälligt borttagen och så informerar man om möjligheten att låna ljud- och e-böcker hemifrån.

– Sen tryggar vi för besökarna som kommer hit så att det inte är för många här samtidigt och vi har satt upp skyltar. För vi vill ju hjälpa till och dämpa smittspridnigen, säger Maria Gille som är kultur- och fritidschef i Lekebergs kommun.

Coronapandemin

Bibliotekspersonal väljer ut

Men för de som inte vill röra sig alls i lokalerna, men har behov av att läsa, erbjuds hjälp med att plocka fram fysiska böcker.

– Det kan man göra genom att ringa eller mejla hit och sedan beställa dem man vill ha, eller att vi väljer ut lite böcker. Vi har en speciell ringklocka utanför entrén som man kan ringa på och då ställer vi en kasse som man kan hämta, säger Maria Gille.

SVT har provat tjänsten ”bibliotekariepersonalen väljer” över telefon. Bibliotekarien Elin Nilvér avslöjar innehållet i ”bokkaschen” från bibblan i Fjugesta i videklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet