Bokbussen invigdes av Irja Gustavsson (S). Foto: Kristofer Ström/SVT

Biblioteksbussen står utan chaufför: ”Hoppas lösa så snart som möjligt”

Publicerad

Biblioteksbussen i Lindesberg och Nora har tvingats ställa in turerna i januari, på grund av brist på chaufför. Lindesbergs kommun räknar med att få igång verksamheten så snart det bara går, och strävar efter att kunna använda bussen för flera ändamål.

För lite mer än ett år sedan invigdes Bergslagsbibblan – Nora och Lindesbergs bokbuss. Det rullande biblioteket åker till olika platser i kommunerna, och tanken är att vem som helst ska kunna låna och lämna böcker.

– Det är väldigt roligt med den nya stora bussen. Den liknar mer ett bibliotek än den mindre bussen vi hade tidigare. Många stannar kvar och läser böcker och vi kan ha barngrupper också, säger Kristina Öster, som är kulturchef i Lindesbergs kommun.

Inställda turer

För tillfället står dock bussen stilla. Alla turer i januari är inställda då man saknar en chaufför.

– Det beror på sjukskrivningar och uppsägningar men vi hoppas lösa det så snart som möjligt, säger Kristina Öster.

Så fort bussen är tillbaka i tjänst vill Lindesbergs kommun nå fler människor och hitta andra sätt att använda den på.

– Många är nyfikna och det finns ett bra utbud, men vi hoppas givetvis att det ska komma fler. Det är så bra för vi kan möta människor i deras vardag och samarbeta med andra delar i kommunen.

Utökade turer

Även i Nora har bussen fått positiva reaktioner. Kommunen köper in turer från Lindesberg, och har nyligen börjat köra till fler orter i kommunen.

– I december utökade vi turerna till Stadra, Striberg, Born och Hammarby, säger Christina Hellström, bibliotekschef i Nora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.