Foto: SVT/Jennie Wahlgren

Kraftig rökutveckling när bildelar brann

Uppdaterad
Publicerad

100 ton gamla bildelar brinner på en miljöanläggning utanför Kumla. Boende i och runt Hällabrottet uppmanades tidigare under söndagen att stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av giftig rökutveckling. Nu ska faran vara över enligt räddningstjänsten.

– Det är malda bildelar som brinner, vilket ger ganska giftig rök. Det är stoppning och stolar och andra delar, och det är mycket oljeprodukter i sådant, säger David Persman, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Det är miljöanläggningen Ekokem som brinner och räddningstjänsten uppmanade tidigare allmänheten att vara inomhus om de upplevde stickande doft och stänga ventialtioner och fönster.

Startade på morgonen

– Det ryker fortsatt kraftigt i och med släckningsarbetet. Branden går ganska långt in i en hög. Vi håller på att lämpar och släcker av. Det kan förekomma mycket rök väster om anläggningen, sa Daniel Langenbach, inre befäl vid Nerked brandkår, på söndagsmorgonen.

Larmet kom strax efter sju i morse och det är en öppen byggnad med tak som brinner. Räddningstjänsten jobbade initialt med att förhindra spridningen till andra byggnader i närheten.

Under kontroll

Vid klockan 08.30 uppgav räddningstjänsten att branden kändes som relativt under kontroll. Styrkor från Pålsboda, Örebro och Byrsta är på plats.

–  Vi kommer i någon form vara på plats i flera timmar framöver, sen får vi se om vi kommer kunna trappa ner, än så länge är samtliga styrkor kvar och vi är inte i behov av förstärkning, sa Daniel Langenbach på morgonen.

Enligt räddningstjänsten kommer röken och röklukten att ligga kvar under dagen och de har svårt att uppskatta när den kommer försvinna. Vid 13-tiden togs varningen bort om att hålla fönster och dörrar stängda och räddningstjänsten meddelar att faran är över.

– Nu är röken mindre på plats och bedöms inte som farlig, säger David Persman, inre befäl vid räddningstjänsten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.