Foto: SVT

Biologiska museet avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Biologiska museet på Karolinska skolan är nu nära en avveckling. En utredning om vad som ska hända med den unika samlingen är just avslutad.

– Direktivet var hur en aveckling Biologiska museet ska kunna ske, det var ett tydligt uppdrag hur man på bästa sätt kan avveckla samlingarna, säger utredaren, gymnasiechef Anders Duvkär.

– Jag tycker det är bedrövligt att avveckla den här samlingen som båder är natur- och kulturhistoriskt unik, säger naturvännen Lars Johansson.

Evolutionsmuseet tar över

Museet är från 1863. Naturhistoriska Riksmuseet betonar i ett saklighets utlåtande att inte minst samlingen av fågelägg och snäckor har vetenskapligt värde. Världens nordligaste fynd av hasselmus funnen i Nora 1909 och en Jungfrutrana från Askers socken näms också som  exempel  på vetenskapligt intressanta djur i samlingen.

– Som naturvetare och dessutom historiskt intresserad så, ja det känns väldigt stort att komma in här, säger Anders Duvkär.

Ändå föreslår han som utredare att Biologiska museets samling hamnar i Evolutionsmuseet i Uppsala. Där noterade man med glädje att samlingen innehåller specielt fina och ovanliga afrikanska fjärilar.

Vem äger samlingen?

Naturvännen Lars Johansson är dock kritisk till att samlingen försvinner till Uppsala eftersom han är rädd för att man då plockar russinen ur kakan och att resten försvinner och samlingen styrka, helheten, går förlorad.

Länsstyrelsen i sin tur bedömmer att Biologiska museet uppfyller kraven för byggnadsminnesförklaring.

Samlingen har tillkommit genom donationer vid olika tidpunkter så frågan är vem som egentligen äger den.

– Det är en väldigt bra fråga. Är det kommunen utifrån kommunaliseringen av skolan, är det museet dvs gymnasienämnden som fattar beslut eller är det programnämnd barn och utbildning, eller är det på kommunalråds nivå, frågar sig Anders Duvkär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet