Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mia-Maria Larsson, boende i Rosta, visar upp den stängda parken för SVT. Se mer i klippet. Foto: Fanny Hult / SVT

Plaskdammarna i Örebro kan dröja ytterligare år: ”Lång tid att vänta”

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med Örebros plaskdammar startade redan 2018 men fortfarande är majoriteten av dem stängda i sommar. Den huvudsakliga orsaken är att flera är i behov av renovering. Enligt kommunens underhållsplan kommer det att dröja till år 2025 innan samtliga återigen är öppna.

I Rosta har plaskdammen varit stängd sedan i fjol och enligt kommunens underhållsplan ska den inte renoveras förrän till sommaren 2024, något som engagerat flera boende.

Mia-Maria Larsson, boende i Rosta, menar att plaskdammarna varit en uppskattad och trygg samlingsplats i området – där man med bra uppsyn kan aktivera barnen. Hon menar även att det möjliggör för alla familjer i närområdet att aktivera sina barn, oavsett förutsättningar.

– Det funkar för allas plånböcker här i området, eftersom du inte behöver ta dig speciellt långt, säger Mia-Maria Larsson.

– Det har jag stor respekt för, det är självklart att vi skulle vilja se till att det finns tillgång till någon form av vattenlek och det är vad vi jobbar på, säger Åse Friberg, verksamhetschef Park och gata.

Mänsklig faktor påverkar

Utöver renoveringsbehovet, för att kunna säkra vattenkvalitén, har kommunen tvingats stänga öppna plaskdammar på grund av att människor bryter reglerna. Det har bland annat handlat om mänsklig avföring, avföring från djur eller neddragen lera i vattnet.

– Det är viktigt att man tänker på vad man får göra innan man kliver i vattnet, säger Åse Friberg.

I underhållsplanen finns även två sprayparker som planeras byggas inom kommunen, vilket kan vara ett mer hygieniskt alternativ.

Kommunens underhållsplan

• Tegnerlunden: Planeras öppna 2022.

• Stadsparken: Planeras öppna 2023.

• Västra Rosta: Planeras öppna 2024.

• Väståparken: Planeras öppna 2025.

Nya sprayparker:

• Baronbackarna: Planeras öppna 2023. Äldre befintlig dusch finns. Kan utvecklas till spray park.

• Harald Aronssons park: Planeras vara byggd till 2026. Ombyggnad av gammal plaskdamm till spraypark.

Underhållsplanen är inte fastställd utan utlagd som förslag, som kommer diskuteras under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.