Bonnie växte upp med alkoholism – uppmanar vuxna att vara mer vaksamma

Uppdaterad
Publicerad

Det var många som kom för att lyssna på föredragningarna när Systembolaget anordnade ett frukostseminarium om alkohol, föräldrar och barn.

Systembolaget som inte bara säljer alkohol utan även har till uppgift att arbeta mot alkoholskador hade föreläsaren Bonnie Friedh på plats.

Hon har vuxit upp i en familj där båda föräldrarna missbrukade alkohol. Nu jobbar hon som stödsamordnare i stiftelsen Trygga Barnen.

– Jag är uppväxt med en familj med alkoholism och psykisk ohälsa. Det tog väldigt länge innan jag förstod vad som var konstig hemma hos mig. Jag var väldigt orolig och hade ångestkänslor, berättar Bonnie Friedh som inte visste vad alkoholism var innan hon var 16-17 år.

”Viktigast är att bli sedd”

Under sin uppväxt har hon förälder till sina föräldrar – nu föreläser hon om alkoholism.

– Det viktigaste är att man får hjälp och att man blir sedd. Idag ser man ofta på ett barn eller ungdom att denne mår dåligt. Jag önskar att människor vågar lägga sig i och frågar barnen hur de mår.

Forskare på plats

Forskaren Jenny Rangmar var också på besök och pratade om alkoholens påverkan på fostrets utveckling under graviditeten. Hon berättar att alkoholen kan skada barnets hjärna och att det kan leda till kognitiva svårigheter för barnet.

Länsstyrelsen har Regeringens uppdrag att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot droger genom stöd till kommunerna i form av utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.