”Bostad först” ger stöd till akut hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om människor som bott på offentliga toaletter, sovit i tält i skogen eller flyttar runt hos kompisar och som för första gången på många år får egen lägenhet och omfattande stöd för att fixa det nya livet. Livet med tak över huvudet och räkningar som ska betalas.

Bostad först har varit igång i Örebro sedan januari 2013 och hittills har 28 personer fått hjälp med lägenhet. Målgruppen är de som befinner sig i akut hemlöshet. 150 personer har sökt hjälp under åren.

– En man hade varit hemlös i 25 år när han fick hjälp av oss, berättar Anna-Lena Lindqvist, verksamhetsledare Bostad först.

Hemlösa i Örebro

Först ett andrahandskontrakt

Inledningsvis får de boende ett andrahandskontrakt och om allt går som

Anna-Lena Lindqvist, verksamhetsledare Bostad först. Foto: Sophie Olsson Rahlén

det ska omvandlas det till ett förstahandskontrakt efter nio månader. Men stödet fortsätter i ytterligare två år. Alla får hjälp av en vägledare som de måste träffa minst en gång per vecka.

– Vi hjälper till med myndighetskontakter, läkarbesök, ekonomin, handling, ja allt den boende behöver, säger Anna-Lena Lindqvist.

Möjlighet till stöd dygnet runt

Personalen finns tillgänglig dygnet runt, något som sannolikt varit en starkt bidragande orsak till att det varit sällsynt att de boende orsakat störningar under åren.

– Det finns alltid någon att tillgå. Om man är orolig på kvällen kan man ringa till jouren. Vi har tid och vi jobbar länge med våra boende.

I början kan det vara lite rörigt, men efter de nära tre åren med hjälp lever de boende ett stabilt liv.

– De har varit i utanförskap så länge och sedan fått chansen att bygga sitt liv igen. De är väldigt nöjda och glada och rädda om sin lägenhet, det är så himla häftigt att se, säger hon.

Inget krav på drogfrihet

De boende ska precis som andra hyresgäster följa hyreslagen. Betala hyran i tid och inte störa andra, men det ställs inga krav på drogfrihet.

– Vi jobbar ju med boendet först. Alla människor har rätt till en egen bostad. Om det är riktigt illa gör vi så klart en orosanmälan men det är vi öppna med gentemot den boende. Det jag har sett är att många har minskat sitt missbruk under åren hos oss. En del har blivit helt nyktra och drogfria, säger Anna-Lena Lindqvist.

Bostad först Örebro

Drivs av organisationen Verdandi med bidrag från Örebro kommun

Är till för personer i akut hemlöshet och som varit hemlösa under en långvarig period

Man måste ha varit folkbokförd i Örebro kommun i minst tre sammanhängande år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Örebro

Mer i ämnet