Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur arbetar Örebro kommun med att minska antalet hemlösa? Starta klippet för att höra ansvariga kommunalrådet Jessica Ekerbring (S) berätta. Foto: SVT

Antalet hemlösa ökar – trots kommunens mål om nollvision

Publicerad

Sett till hela Sverige minskar det – men i Örebro län har antalet hemlösa ökat. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen. Örebro kommun har en nollvision och en samordnare för att ta krafttag kring problemet. Men om det gett något resultat vet man inte än.

I Örebro län var antalet hemlösa 26,9 per tiotusen invånare år 2023. Jämfört med den senaste mätningen, som var 2017, är det en ökning med 62 procent. Men i hela landet har antalet hemlösa minskat något sedan 2017.

Antalet hemlösa har ökat

2022 antog politikerna i Örebro kommun en nollvision för hemlöshet. Den är man långt från att nå. Här har antalet hemlösa ökat sedan förra mätningen. Ansvariga kommunalrådet menar att siffrorna som rapporterades in då var i underkant.

Hemlösa i Örebro

– Det var nog högre än det de siffrorna såg ut som. Jag tror inte ökningen är så stor, däremot är summan ungefär på samma nivå, säger Jessica Ekerbring (S).

Anställt en strateg

Hur det förändrats senaste åren vet inte kommunen, men en strateg har anställts för att göra en egen kartläggning.

– Den rapporten blir klar i maj i år. Vi jobbar också upp så vi skulle kunna göra en egen kartläggning årligen, så vi faktiskt har koll från år till år hur det ser ut med antalet hemlösa, säger Jessica Ekerbring (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Örebro

Mer i ämnet