• Viktigt meddelande:

    Det brinner på Sävar såg strax utanför Umeå med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Stadsmissionen om akutboendena: ”Det är ett lyckobesked”

Publicerad

37 bostadslösa, ensamkommande gymnasieyngdomar kommer kunna flytta in i några av Öbos studentlägenheter. Tanken är att de ska rivas, men fram till dess kommer de nyttjas av Örebro stadsmission.
– Det samtalet från Öbo kändes jättebra, overkligt nästan, säger Monica Gunnarsson, direktor på Örebro stadsmission.

Det är 20 lägenheter, med totalt 37 bäddar, på Grankottevägen i Örebro som Öbo erbjudit Örebro stadsmission att använda. Tanken är att bostadslösa ensamkommande ska kunna nyttja lägenheterna tills de ska rivas i maj.

– Jag fick besked i slutet på förra veckan. Då ringde ÖBO och berättade att den här chansen fanns. Jag pratade med mina kollegor och vi kom fram till att det här är en chans varken vi eller ungdomarna kan gå miste om. Så det känns jättebra att det här gått otroligt fort. På en vecka är vi nästan klara att flytta in, säger Monica Gunnarsson.

”Hoppas de ska räcka till alla”

De har nu arbetat med att rusta lägenheterna och förhoppningen är att de första ska kunna flytta in på måndag. De som får flytta in i lägenheterna är ensamkommande gymnasieungdomar.

– Bara i dag är det ett tiotal som hört av sig. Vi hoppas att de här 37 bäddarna ska räcka till alla, men om vi måste göra ett urval så kommer de som tvingas bo utomhus att prioriteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemlösa i Örebro

Mer i ämnet