Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Samhället överlag har blivit mycket tuffare” – hör Elin Gert berätta om vilka som söker sig till Stadsmissionens verksamhet Porten. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Stor ökning av antalet besökare hos Stadsmissionens verksamhet Porten i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Hemlösheten breder ut sig i Sverige, enligt en ny rapport. Antalet som söker sig till Stadsmissionens verksamhet Porten i Örebro har mer än fördubblats på bara ett år. Det är svårt för personalen att hinna hjälpa till med allt – vilket kan få allvarliga konsekvenser.

– Vi menar att det finns en risk att tiden i utsatthet blir längre, säger Elin Gert, verksamhetsansvarig.

På onsdagen släpper Sveriges stadsmissioner sin årliga rapport om hemlöshet. Den visar att vräkningarna blir fler. Den visar också att fler människor saknar ett tryggt och stabilt boende, än vad statistiken visar.

I Örebro kommer fler hemlösa till Stadsmissionens verksamhet Porten, som tar emot människor i utanförskap eller personer med missbruksproblematik.

Hemlösa i Örebro

Antalet besökare har ökat kraftigt. Förra året hade verksamheten 730 unika besökare. Året innan var siffran 320.

Ökningen har gjort att man i första hand har tvingats fokusera på att hjälpa till med basala behov, som hygien, rent dricksvatten och att äta.

Hjälp med myndighetskontakter och annat kan inte erbjudas i samma utsträckning. Och det kan få konsekvenser, enligt verksamhetschefen Elin Gert.

I klippet kan du höra verksamhetschefen berätta mer om vilka grupper som ökar mest.

Miljontillskott räcker inte

Vad ökningen beror på är svårt att säga, enligt Elin Gert.

– En del är att samhället överlag har blivit mycket tuffare. Det är svårare för människor i hemlöshet att hitta ställen att vara på. Vi tror att man i högre utsträckning söker sig till oss, säger Elin Gert.

Redan förra hösten syntes ökningen. Då gick Örebro kommun in med 1,4 miljoner kronor extra till verksamheten för de närmaste två åren.

– För att kunna möta den ökningen som vi har skulle vi behöva betydligt mycket mer, säger Elin Gert.

Färre EU-migranter

Samtidigt har antalet EU-migranter som söker sig till Stadsmissionens härbärgen runt om i Sverige minskat kraftigt under de senaste åren.

Det beror bland annat på lokala tiggeriförbud i flera kommuner och att migranterna söker sig till länder som har mer kontanter i omlopp.

I år uteblev satsningen på härbärget Vinternatt i Örebro eftersom det inte fanns lokaler för ändamålet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hussein har varit hemlös i tre år – får hjälp hos Porten i Örebro. Starta klippet för att höra mer. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Hemlöshet i Örebro

Under 2022 besökte 320 unika individer Porten. 120 av dem befann sig i akut hemlöshet.

Under 2023 ökade antalet unika besökare till 720 personer, varav 445 personer i akut hemlöshet.

Källa: Örebro Stadsmission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Örebro

Mer i ämnet