Bostadsbolag kritiseras

Publicerad

Ett norskt fastighetsbolag, med en rad dotterbolag i Sverige, har blivit anklagat för att bedriva tveksamma affärer. Ett av dotterbolagen finns i Degerfors och även här pyr missnöjet bland hyresgästerna.

I Degerfors har Hyresgästföreningen kopplats in efter problem med vattenskador, mögel och bristande underhåll i ett bostadsområde på Stationsvägen.

– Husen är snart 50 år gamla, så vattenledningar och avloppsstammar är gamla och då blir det en del vattenläckor, säger Le-Roy Wentzel från Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen motsatte sig en hyreshöjning, men efter att hyresvärden Swenor Degerfors åtgärdat några av problemlägenheterna blev det ändå en mindre hyreshöjning.

Värmebolaget Degerfors Energi var i ett skede på väg att stänga av värmen när de inte fick betalt, men även det löste sig med en uppgörelse i sista stund. Nu har Hyresgästföreningen gjort en enkät bland hyresgästerna.

– Den visar på ett mittemellanresultat. Det var inte riktigt så dåligt som vi trodde. En hel del är ganska nöjda med sitt boende, men det finns naturligtvis både och, säger Le-Roy Wentzel.

Det verkar finnas både och, för de hyresgäster vi pratar med vittnar om det missnöje som finns. I en av lägenheterna vi besöker har hyresvärden till exempel inte tapetserat, flera månader efter en åtgärdad vattenskada.

Vad tycker du om Swenor Degerfors som hyresvärd?
– Det är en dålig firma. De ställer inte upp på att göra rotrenoveringar, täta fönster och dörrar och alltihop som måste bytas, säger hyresgästen Jorma Lahtinen.

Anklagas för bedrägeri
Kanske finns det anledning att oroa sig. Bakom Swenor Degerfors står nämligen det norska fastighetsbolaget Swenor Eiendom i Drammen. Swenor Eiendom har blivit hårt ifrågasatt, dels av kritiska revisorer och dels av en amerikansk investerare som stämt ägarna för bedrägeri och avtalsbrott. Det har SVT:s Mittnytt rapporterat om.

Swenor Eiendom har en rad dotterbolag i Sverige, bland annat i Degerfors, Lindesberg och Sundsvall. Utanför Sundsvall har två fastigheter omhändertagits för tvångsförvaltning sedan ägarna inte kunnat betala räkningarna.

Vill sälja fastigheterna
I Degerfors är nu bostadshusen på Stationsvägen utlagda till försäljning. Frågan är hur stor viljan är att lägga mer pengar på upprustning.

– Skulle man ha velat investera, då lägger man väl inte ut dem till försäljning, säger Le-Roy Wentzel.

Hur vanligt är det att man köper hyreshus och låter bli att sköta underhållet?
– Jag kan inte säga hur vanligt det är, men vi kan ändå se tendenser att på orter där det är överskott på lägenheter köper en del upp fastigheter. Sedan kör man på så länge det går utan att göra något åt lägenheterna och bara tar in hyror.

Varför gör man så då?
– Man vill göra snabba pengar helt enkelt, säger Le-Roy Wentzel.

SVT har sökt ägarna till Swenor Eiendom för en kommentar, men utan framgång.

Linda Bock

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer