Foto: TT/SVT

Brottsutredning om Laxå-rymningen påbörjad

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Kriminalvården färdigställt sin utredning kring rymningen i Laxå lämnades ärendet över till åklagare Pia Åsberg för att genomföra en brottsutredning.

– Jag har hunnit börja kolla, men det är en omfattande rapport de lämnat, säger hon.

Internutredningen som Kriminalvården sammanställde visade på att det fanns brister vid transporten och att alla tre vårdare som var med vid transporten brustit i de rutiner som finns. Exakt vad bristerna bestod i eller vilka rutiner som frångåtts vill Kriminalvården inte kommentera och det är detaljer som skyddas av förundersökningssekretess.

”Rubriceringen är tjänstefel”

Nu har förundersökningsledare och åklagare Pia Åsberg påbörjat den brottsutredning som ska göras av händelsen, för att ta reda på om en eller flera av de inblandade begått något brott i samband med rymningen.

Rymning från fångtransport

– Rubriceringen är tjänstefel och som det ser ut nu är alla tre kriminalvårdare som medverkade i transporten skäligen misstänkta, säger hon.

Hon har hunnit börja gå igenom Kriminalvårdens utredning och kommer i veckan hålla ett möte med de som utreder ärendet.

– Jag har lämnat direktiv om vad som ska göras nu, men vilka direktiv det är berättar jag inte.

Mer än en månad har gått

Det har nu hunnit gå mer än en månad sedan rymningen ägde rum och att det gått så pass lång tid innan brottsutredningen kom igång kan vara problematiskt.

– Generellt är det naturligtvis bättre ju snabbare man kan komma igång, men nu har vi inte det läget. Då får vi utreda från det läget vi har och jag tror det kommer att gå bra.

Inget slutdatum

Om det är något i utredningen som hon reagerat på hittills vill hon inte uttala sig om och menar att fokus ligger på helheten.

– Det här är en brottsutredning och det är mycket som skiljer sig från den utredning Kriminalvården själva har gjort, säger Pia Åsberg.

Hur lång tid det kommer ta innan utredningen är klar vet hon inte ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymning från fångtransport

Mer i ämnet